Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Miért lettem esküvői fotós? Hitelesség és tisztesség

Mit tudnál mondani nekünk a munkádról? Hogyan lettél esküvői fotós?

Sokrétű fotós vagyok, és a történetmesélés a nevem az összes fényképészeti produkciómnak: esküvő, művészi beállítottság, divat és portré.
Amikor huszon évesen elkezdtem fényképezni, csak hobbi fotózást végeztem.
Arra a finom szépségre fókuszáltam, amelyet a szavak nem írnak le, a mágiára és a titokzatosságra a
mindennapi élet sorai közöttAz első megbízásokkal a divatos elkötelezettség kezdett megjelenni; fotók reklámkampányokhoz és katalógusokhoz. Ami tetszett, az az volt, hogy láttam a dolgokat és tudtam értelmezni őket.
Aztán 2006-ban egy napon odajött hozzám egy lány, aki akkoriban nem készített esküvői fotókat (és őszintén szólva még soha nem is gondoltam erre), mondván, hogy feltétlenül azt akarja, hogy én készítsem az esküvője képeitAbban a pillanatban haboztam, túl sok volt a felelősség, de annyira ragaszkodott ahhoz, hogy végül igennel mondtam.
Szerveztem és nagyszerű munkát végeztem. Azt mondtam, hogy a napot teljesen belemerülten a
történelembe, érzelemmel és frissességgel készített otthoni fényképeket hoztam, amelyeket nagyon kedveltek.
Ez egy kinyilatkoztatás volt, megértettem, hogy szó szerint "szeretek" esküvőkről beszélni. Ezért úgy döntöttem, hogy tanulmányozom és elmélyítem a kortárs esküvői fotózást is. Több fényképészeti területen aktívnak lenni és nem csak az „esküvői fotós”  ad lehetőséget arra, hogy kreatívabb és szélesebb látásmóddal rendelkezzek, a képzeletem pedig mindig gazdag és inspirált.

Milyen az esküvői fotós tipikus napja?

Az esküvői fotós tipikus napja hosszú (az én esetemben a házastársak előkészítésétől egészen egy órányi táncolást a sütemény után), a jelszó az inspiráció és a koncentráció.
hivatásos esküvői fotós jól ismeri az esküvők időtartamát és szakaszait, így mindig figyel és készen áll a fontos pillanatok rögzítésére. Előre kiszámította és megállapodott a házastársakkal a megbízás ütemezéséről és helyéről, valamint a portrékról, hogy a pár csendes és nyugodt maradjon azon a napon, tudva, hogy vannak olyanok, akik bölcsen fogják elmondani az események történetét, lehetővé téve számukra, hogy teljes mértékben élvezhessék a szertartást és a bulit.
Hányszor hallottam ezt a mondatot: "Barátainknak volt egy meghívott barátjuk, aki átvette
az esküvőjük fotózását, és most nagyon kevés jó fényképük van, és nagyon sok pillanat hiányzik!"
Természetesen nyilvánvaló, hogy ez így van; lehetetlen egyszerre élvezni a partit, ugyanakkor elmesélni képekkel egy ilyen nagy napotA teljes esküvői riport készítéséhez, ahol a riport a nap történetét időrendi sorrendben, az elejétől a végéig elmondja, a fotótechnika elsajátításán túl (de ez magától értetődik), mindig a darab, koncentrátum és jelentős pillanatok keresésekor. Természetesen nem lehet néhány képet készíteni egy kanapén ülve egy üveg proseccot kortyolgatva.
Egyesek alábecsülik az emlékek fontosságát, a mérhetetlen értéküket.
Az esküvő dokumentálása, egy olyan nap, amely soha többé nem fog megismétlődni és ez annyira
fontos, nagy felelősség. Csak profi fotós tudja garantálni a kiváló eredményt.

Szerinted milyen kapcsolat kell a fotós és a házastársak között? 
Mi az ami soha nem történhet meg?

A házastársak és fotósuk között fontos a bizalmi kapcsolat. Emberi oldalról is szeretniük kell egymástAz empátia az, ami lehetővé teszi a fotós számára, hogy összhangban legyen a házastársakkal, és lelki jelenlétén keresztül elmondja az aznap történetét. A bizalom az, ami lehetővé teszi a házastársak számára, hogy nyugodtak legyenek, a "fényképezés" miatt már ne aggódjanak. Alapvető fontosságú elemnek tartom.
Ez az esküvő előtti találkozó során jön létre, amikor a párnak lehetősége van nem csak a fotós munkáinak megtekintésére, hanem beszélgetni is egymással, megérteni egymás megközelítését, nézeteit és megismerni azt hogy milyen ember a másik.
Válaszom arra a kérdésre, amely soha nem szabad megtörténni, az: hogy nincs őszinteség és hitelesség. Kristálytiszta átláthatósággal kell rendelkezni az esküvőt fényképező fotós árai között: akár ő, akár a stúdióért felelős személy (az én esetemben mindig személyesen járok egy második fotóssal), valamint a bemutatott művek esetében, amelyeket ő készíthet azonos. A gyakorlatban nem
lehet különbség a stílusban és a fotózásban azok között, amit mind a párnak megmutatnak, mind az
interneten, mind a stúdióban megőrzött albumok között, és az között, amit nekik majd átadnak. A pár részéről hajlandóságot kell adni arra, hogy a fotósnak előzetesen megadja az összes információt, és
bízzon benne, az esküvő során fel kell oldódniuk, és nem kell aggódniuk azért, esküvői fotósuk gondoskodik erről.